17 Temmuz 2020 Cuma

Kıbrıs Pidesi Tarifi - Mangal Etleri İçin Kıbrıs Pidesi

Biz Türklerin mangal keyfi pek meşhurdur. Özellikle mangalda pişirdiğimiz etleri ekmek arası, lavaşa sarıp dürüm yapma gibi ritüellerimiz vardır. Hatta içine türlü malzemeler de ekleyerek (soğan, domates, biber vs.) daha da zengin ve doyurucu bir hale getiririz. İşte tam bu noktada size farklı bir alternatiften bahsedeceğim: Kıbrıs pidesi !

Kıbrıs Pidesi Tarifi

Hani bu bazı dönercilerde olan tombik pideler var ya... işte ona benzer bir yapıda olan bir pide. Yapımı ve lezzeti oldukça keyifli olan bu Kıbrıs pidesi ile mangallık etlerinizi daha lezzetli bir şekilde tüketeceğinizi düşünüyorum.

Şimdi vereceğim malzeme listesinden ortalama 6 ila 8 adet Kıbrıs pidesi çıkarabileceksiniz.

Kıbrıs Pidesi Malzemeleri


  • 1 su bardağından biraz daha fazla ılık su
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı şeker
  • İki yemek kaşığı zeytin yağı
  • Bir paket toz kuru maya
  • Yarım kilo ekmek unu


Kıbrıs Pidesi Tarifi / Yapılışı

Önce bir kaba veya sürahiye sütümüzü ve suyumuzu koyalım. İçerisine hemen tuz ve şekeri ekleyip, sonrasında da hemen kuru mayayı ekleyelim. Beş - on dakika kadar köpüklenene kadar hiç bir işlem yapmadan bekletelim.

Sonra geniş bir kaba unumuzu ekleyip ortasına da bir çukur açalım. Zeytin yağını demin ki karışıma ekleyip, sonrasında çukur açtığımız una ekleyip elimizle tüm malzemeleri karıştıralım. İsterse ekstra un ekleyip, pürüzsüz bir yüzey elde edene kadar ortalama 10 dakika kadar yoğuralım. Temiz bir görünüm için yoğurduğumuz hamuru top haline getirelim ve yüzeyi zeytin yağı ile yağlanmış olan başka bir kaseye bu hamuru koyalım. Üstünü de hava almaması için streç film ile kapatalım. Ortalama 1 saat kadar bekletelim.

Bir saat sonra, hamurumuz hazır hale geleceği için kaseden alıyoruz ve hemen tartıyoruz. Verdiğim tarif ile ortalama 800 gramlık bir hamur elde etmemiz gerekiyor. Bununla ister doyurucu boyutlarda 6 adet pide hamuru (her biri 132 gram) kesebiliriz veya daha ince olarak 8 adet hamur (her biri 100 gram) çıkarabiliriz.

Fırınımızı en yüksek ısı derecesine getirerek (260 derece civarı), fırın tepsisini en alt kısma koyalım.

Hamuru isteğe göre 6 veya 8 parçaya böldükten sonra bunları tekrar pürüzsüz bir görüntü elde edecek şekilde top haline getirip tepsiye diziyoruz. Bu tepsiyi de yine streç film ile kapatıp 20 dakika kadar bekletiyoruz.

Bu süre zarfında da zaten fırınımız aşırı sıcak bir hale geleceği için her şey hazır olmuş olacak.

20 dakika sonra hamurları tek tek oklava yardımı ile açalım. Ortalama 20x10 cm ölçülerinde bir düz hamur elde etmemiz gerekiyor. Yalnız gevrek olmaması için aşırı ince açmamaya dikkat edin.

Pişirmesi oldukça hızlı olacağı için bence fırın tepsinize ikişer tane koyup, 3 ya da 4 tekrar ile Kıbrıs pidelerinizi pişmiş hale getirebilirsiniz. Bu arada yüksek sıcaklıktaki fırına koyduğumuz pidelerimiz ortalama 2-3 dakika da pişmiş hale gelecektir.

Bu şekilde harika ve lezzetli Kıbrıs pidelerimize kavuşmuş olacağız!

Afiyet olsun. Keyifli mangallar.


Yüz İfadeleri için tıklayınYüz İfadeleri için tıklayın