Evinizde bir kerevit akvaryumu sahibi olmak mı istiyorsunuz? Bundan önce düşünmeniz gereken çok şey var. Öncelikle ideal bir kerevit akvaryumu nasıl olmalı, kerevit hangi balıklarla yaşar, kerevit bakımı, kerevit ne yer, kerevit akvaryum kurulumu nasıl yapılır ve kerevit cinsiyet ayrımı nasıl olur gibi sorulara da cevap bulmanız, yani bir ön araştırma yapmanız gerekmektedir. Tüm bu sorulara cevap bulduktan sonra eğer bu canlıların sorumluluğunu alabileceğinize inanıyorsanız işte o zaman evinizde akvaryum hobinizi başlatabilirsiniz.
Şimdi size kerevit akvaryumu ile ilgili aklınıza gelebilecek bazı sorulara yanıt olması amacıyla bir bilgilendirme yapmak istiyorum.
İçerik Özeti - (Tıklayarak Geçiş Yap)
Kerevit Akvaryum Kurulumu
Tahmin edebileceğiniz gibi akvaryuma kurulması gereken ilk ekipmanların başında su filtresi ve su pompası gelir. Sonrasında da akvaryum boyutu önemlidir. Eğer kerevit ile birlikte balık türleri de beslemek istiyorsanız ona göre uygun bir genişlikte tank tercih etmeniz gerekiyor. Bunun sebebi de, kerevitler saldırgan leş yiyici olarak bilinmektedir. Bu durumda da, balıklarınıza saldırılar ve ölümlere sebep olabilir.
Eğer risk almak istemiyorsanız ya oldukça geniş bir akvaryum ya da orta veya küçük ölçekli 2 adet akvaryum almanızı tavsiye ediyorum.
Akvaryum Su Değişimi
Akvaryumda eğer kerevit dışında bir de balık türleri besleyecekseniz su değişimini çok sık yapmak zorunda kalacaksınız. Çünkü kerevitler çok fazla atık salan canlılardır. Bu da, diğer balık türleri için oldukça zararlı ve sağlıksız bir su ortamına sebep olup, balıklarınızın hastalanmasına ve ölmesine sebep olabilir.
Ancak akvaryumda sadece kerevit besleyecekseniz, su değişimi konusunda rahat davranabilirsiniz. Bunun nedeni; kerevitler oldukça dayanıklı canlılardır. Çok pis ortamlarda bile hayatta kalma becerilerine sahiptirler. Tabii yine de çirkin bir görüntü oluşacağını düşünerek, çok fazla kirlenmeden akvaryum suyunu düzenli olarak değiştirmenizi tavsiye ederim.
Kerevit Hangi Balıklarla Yaşar
Az önce belirttiğim gibi kerevitler saldırgan yaratıklar olduğu için aslında bu akvaryuma ekleyeceğimiz hiç bir balığın yaşam garantisi yoktur. Ama yine de size önerebileceğim balık özelliklerinden bahsedeyim.
Kerevit türleri ile yaşamaya en uygun balık türleri bana göre akvaryumdaki suyun üst kısmında yaşamayı seven balıklardır. Yavaş ya da hızlı olmaları fark etmez. Önemli olan zemin kısımdan uzak bir hayat sürmeyi seven balık cinslerini tercih etmektir. Bu sayede ölüm risklerini en aza indirmiş oluruz. Ama yine de, sabah uyanıp da akvaryumunuzu kontrol ettiğinizde, eksik bir balık ile karşılaşmanız sürpriz olmayabilir. Bunun sorumluluğu size ait!
Bu arada ölüm riski olan tek canlı balıklar değildir. Kerevitleriniz için de ölüm riski mevcuttur. Bazı balık türleri, bu tarz kabuklu canlıları didiklemeyi ve saldırmayı sevebilir. Bu nedenle kerevitler için akvaryumda gizlenecek yerler koyduğunuzdan emin olun. Büyük istiridye kabukları, kuru ağaç dalları, plastik borular, kayalar vs.
Kerevit Ne Yer
Söylediğim gibi kerevitler saldırgan canlılardır. Bu nedenle toz veya benzeri hazır besinler yerine canlı yiyecekler vermeniz daha doğru olacaktır. Örneğin ufak boyutlu canlı karidesler veya solucanlar, kerevitleriniz için oldukça proteinli ve lif kaynağı besinlerdir. Ayrıca onların avlanma güdülerini de tatmin edecektir.
Yine de eğer toz veya pul türü besinler tercih edecekseniz, kurutulmuş deniz yosunu, kurutulmuş kalamar veya normal balıklar için verilen pul yemleri de tercih edebilirsiniz.
Kerevit Bakımı
Tankın düzenli olarak temizlenmesi gerektiğinden bahsetmiştik. Bunun yanı sıra, eğer soğuk bir iklimde yaşıyorsanız, akvaryumun içerisine bir ısıtıcı takmayı düşünebilirsiniz. Ayrıca suyun pH değerinin de 7.0 civarında olması da teknik bilgiler arasındadır.
Az önce bahsettiğim konu gizlenecek yerler ile ilgiliydi. Bunu özellikle balıklı akvaryumlar için söylemiştim ancak akvaryumda kerevit dışında herhangi bir balık yoksa ve birden fazla kerevitiniz var ise yine gizlenecek yerler eklemenizi tavsiye ederim. Çünkü kerevitler kendi aralarında rekabet eden ve kavga etmeyi seven canlılardır. Onlara ara sıra saklanıp dinlenebilecekleri bir ortam sağlamazsanız, kerevit ölümleri kaçınılmaz olacaktır.
Son olarak en önemli detayı belirtmek isterim. Kerevitler kabuk değiştirme dönemlerinde oldukça savunmasız ve riskli durumdadır. Çünkü deri değiştirme işlemi sırasında kabukları üstünden gider ve yumuşak gövdesi ortaya çıkar. Bu da diğer balıkların veya kerevitlerin muhtemel saldırısı sonrasında ölümlerine neden olur. O nedenle, bu tarz kabuk değiştirme dönemlerini takip edip, onları bu süreçte küçük bir akvaryumda korumaya almanız gerekmektedir.
Kerevit Cinsiyet Ayrımı
Bir kerevitin dişi mi yoksa erkek mi olduğunu anlamak oldukça kolaydır. Bunun için kereviti ters çevirip aşağıdaki resimlerdeki kontrol etmektir:
Bu bir dişi kerevit. Mavi ok, bacaklar arasında duran seminal yuvayı işaret etmektedir. |
Bu bir erkek kerevit. Mavi ok, dişi yuvasına itmesi için sperm yolunu işaret eder. |
Yüz İfadeleri için tıklayınYüz İfadeleri için tıklayın