Tıp dilinde yeme bozukluğu anlamına gelen Anoreksiya Nervoza ciddiye alınması ve takip edilmesi gereken bir hastalıktır. Özellikle yetişkinliğe erişmemiş gençler arasında her 1000 kişiden birinde görülme sıklığı bulunan nervoza için çoğunlukla genç kızlarda görüldüğünü de belirtmek gerekiyor. Peki bu rahatsızlığın mantığı nedir? Belirtileri nelerdir? Ve beslenme tedavisi nasıl yapılır?
Anoreksiya Nervoza Nedir
Nervoza tamamen psikolojik bir hastalıktır ve genellikle kişi kendisinin her yemekten sonra kilo alacağını ve / veya aşırı kilolu bir hale geleceğini düşünüp bunu engellemeye çalışmasından kaynaklanmaktadır. Kesin bir bilgi olmamak ile birlikte çoğunlukla 12 ila 21 yaş aralığındaki kızlarda görülmektedir. Nervoza hastalığına yakalanan bireyler, kilo almalarına neden olacağına inandıkları besinleri tüketmeyi reddederek, genellikle çok düşük kalorili gıdalara eğilim gösterirler. Az uyuma eğilimleri de oldukları için son derece hızlı bir şekilde kilo vermeye başlarlar. Tedavi edilmediği takdir de ciddi sonuçlara hatta hastanın ölümüne bile neden olabilir.
Anoreksiya Nervoza Belirtileri Nelerdir
Nervoza hastalığına sahip kişilerde çok fazla semptom görülmemesine rağmen fiziksel (dış görünüş) olarak bazı belirtilere ve bazı psikolojik davranışlara sahiptirler. Özellikle çok katı diyetleri tercih etmeleri, karbonhidratlı besinlerden neredeyse tamamen uzak durmaları, sofradan kalkmak için türlü bahaneler bulması gibi psikolojik davranışlar ilk belirtiler arasındadır.
Bunun yanında, fiziksel belirtiler ise; aşırı ve hızlı kilo kaybı, zayıf olduğunu gizlemek amaçlı bol kıyafet tercihi, düzenli olarak veya sık sık tartılma...
Ayrıca ileri derecedeki nervoza hastalarında yemek yeme sonrasında kusmaya çalışma, diyet hapları kullanma ve müshil ilaçları tüketme alışkanlıkları vardır.
Anoreksiya Nervoza Beslenme Tedavisi
Anoreksiya hastaları nasıl beslenir? Nervoza tedavi yöntemleri için sıklıkla uygulanan çözüm genellikle birden fazla ve farklı branşlara ait doktorlarda oluşan bir grubun tedavi yöntemi sunmasıdır. Tahmin edebileceğiniz gibi bu branşların başında uzman psikiyatri gelir. Sonrasında ise diyetisyen, fizyoterapist ve endokrinoloji desteği de alınması gerekir.
Tabii ki burada en önemli tedavi yolu kesinlikle hastanın ailesinin desteğidir. Yani gerek uzman gerekse de çevresel / ailesel yardımlar ile hastanın bu süreçte nasıl davranması gerektiği, tedavi edilmez ise kendisinde ne tür sıkıntılar yaşanacağını uygun bir dille anlatmak ve ikna etmek gerekir. Aynı şekilde, uygulanacak olan tedavi yöntemlerine uyulması için teşvik ve destek olunması da şarttır.
Kısacası Anoreksiya Nervoza hastalığını kişinin tek başına atlatması mümkün değildir. Kesinlikle bir uzman yardımı ve aile desteği şarttır.
Bu sorunları yaşayan tüm dostlarımıza büyük geçmişler olsun diyoruz.
Yüz İfadeleri için tıklayınYüz İfadeleri için tıklayın