4 Şubat 2017 Cumartesi

Kıvırma Tatlısı Tarifi ve Yapılışı

Demin Kanal D'de yayınlanan Evim Şahane programında gördüğüm bir tatlı olan Zonguldak'a özgü kıvırma tatlısı çok ilgimi çekti ve hemen bir araştırma yaptım. Şimdi sizlere ev yapımı kıvırma tatlısı için gereken malzemeleri sıralayalım:

  • 1 su bardağı kaymak,
  • 1 su bardağı süt,
  • 2 yumurta, 
  • 1 su bardağı sıvı yağ,
  • kabartma tozu,
  • 1 çay kaşığı limon ve sirke, 
  • aldığı kadar un 
  • içi için iri çekilmiş fındık,
  • açmak için nişasta,
  • üzeri için 250 gr margarin yada tereyağı.

Şerbet için gerekli olan malzemeler ise: 5 su bardağı şeker, 4 su bardağı un ve yarım limon suyu.

Şimdi de geçelim kıvırma tatlısı yapılışına:

Bütün malzemeleri karıştırın,elde ettiğiniz hamurdan ceviz büyüklüğünde iki parça kopartın, iki parçayı ayrı ayrı bol nişastayla biraz büyütün. Sonra ikisini birleştirip yine bolca nişasta koyup oklavayla ince bir şekilde açın. Açtığınız yufkayı ikiye bölün bir parçasına bol fındık koyup oklavaya sarın, hamuru oklavada büzüp çıkartın. Kendi etrafında döndürün ve tepsiye dizin,diğer parçayı da bu şekilde yapın. Hamur bitene kadar devam edin. Diğer tarafta margarini ocağa alıp biraz kaynatın sonra tatlının üzerinde gezdirip fırında kızarıncaya kadar pişirin. Soğuk şerbeti biraz ılımış tatlıya dökün.

İşte ev yapımı kıvırma tatlısı! Afiyet olsun.


Yüz İfadeleri için tıklayınYüz İfadeleri için tıklayın