12 Mart 2019 Salı

Dünyada Bilinen İlk Pil Olan Bağdat Pili Nedir?

Dünyadaki ilk pilin ne zaman icat edildiği konusunda bir bilginiz var mı? Veya bir tahmininiz? Peki ya size bunun yaklaşık 2000 yıl önce icat edildiğini söyleseydik, bize inanır mıydınız? O zaman ön yargılarınızı kırıp, yazıyı detaylı incelemenizi tavsiye ederiz.

Wilhelm Konig isimli Alman arkeolog tarafından 1938 yılında keşfedilen ve vazoya benzeyen bir görüntüsü olduğu için ilk başta bunun bir süs eşyası sanılması, ancak ardından bunun tarihteki ilk pil olduğu anlaşılan Bağdat Pili ile ilgili detayları verelim.

Bağdat pili nedir ne zaman bulunmuştur

Peki bunun neden tarihteki ilk pil olduğu düşünülüyor?


Çünkü dışı pişmiş toprak olan, ağzında asfalt kalıntısı bulunan ve daha da önemlisi iç kısmında bulunan çubuğun bakırdan yapılmış olması bilim adamlarını ve arkeologları bunun bir pil olduğu düşüncesine itiyor.

Şimdi de bunu teknik olarak tekrar açıklayalım.

Bağdat pili nasıl çalışır
Bulunan bu kabın içi elektrolit ile doldurulsa elimizde bir elektrik akımı üreten pil olur. Buna da "elektro kimyasal reaksiyon" denilmektedir. Burada ki espri, günümüzdeki pillerin de aynı mekanizma ile çalışmakta olmasıdır. Bağdat piline benzeyen bir iki portatif model ile yapılan testlerde de ortalama olarak 1,5 - 2 volt arası enerji elde edildiği de notlar arasındadır.

Kısacası elimizde, iki bin yılı aşkın süredir keşfedilmeyi beklemiş bir pil bulunuyor.

Burada ki en önemli soru, o dönemdeki insanların nasıl bu kadar teknolojik bilgi sahibi oldukları değil, bunu neden iki bin yıl sonra ancak öğrenebildiğimizdir.

Antik uygarlıkların taşıdığı gizemlere bir yenisini daha ekleyen bu Bağdat Pili ile ilgili ekstra bilgilere sahipseniz, yorumlarınız ile sayfamıza katkıda bulunabilirsiniz.


Yüz İfadeleri için tıklayınYüz İfadeleri için tıklayın