Her 10 dakikada bir yalan söyleriz özellikle de gençlik çağımızda ve en çok da anne babalarımız . Hatta ve hatta yetişkinliğimizde bile.
Araştırmacılar yalanla hakkında hayret verici detaylar bulmuşlar. Burada "gerçekleri" okuyabilirsiniz.
Neden yalan söyleriz?
Avantajlara sahip olmak patronumuzun, arkadaşlarımızın ve eşlerimizi karşısında daha iyi görünmek için. İnternet'te ki profillerin %90 nında bile çoğu kısınlar gerçek değildir. (çoğunlukla kilo,yaş,medeni durum). Araştımacılar CV lerde %40 larda yalanlar yazdığını tahmin etmektedirler.
Yalanlar sosyal yaşantımızın "yağdanlıklarıdır": Bizi, kendimizi yada başkalarını çok fazla dürüst davranarak yaralamaktan, ve özel yada iş hayatımızı çekilmez hale getirmekten korurlar.
Mesela : Patronuna her zaman istediğini söyleyen bir kişi zamanla artık onula çalışamaz hale gelir.
Ne sıklıkta yalan söyleriz ?
Her bir yetişkin 10 dakikada bir kısa bir konuşmada ortalama olarak 3 kere. En çok 18 ile 34 yaş arasındakiler yalan söyleniyor çünkü özellikle bu yaşlarda özel ve iş hayatında stres altındalar.
Kime en çok yalan söyleriz?
Hayret verici gelecek ama eş'lere değilde (%69 ), ebeveynlere (%86 ). Sırada arkadaşlar (%75) ve kardeşler (%73 ) geliyor.
Bunların arasında en çok pembe yalanlar dediğimiz yalanlar gelir ("arayacaktım ama zamanım olmadı") yada kibarlık olsun diye söylenen ("senin pişirdiğin her şey yenir“).
Kadınlar erkeklerden daha farklı mı yalan söylerler ?
Göz önüne alınması gereken bir gerçek vardır : Erkekler kendileri için, Kadınlar ise başkaları için yalan söylerler.
Erkekler genellikle daha yüksek bir statü göstermek için kariyer, gelir hatta boy hakkında yalan söylerler. Kadınlar ise ya bir ilişkiyi başlatmak yada kurtarmak için yalana başvururlar ,mesela aslında nefret ettiği bir kadına kibar davranarak.
En iyi pembe yalanlar ...
... GEÇ KALINDIĞINDA : "park yeri bulamadım" yerine daha sempatik olan "kusura bakma dünyayı kurtarmam gerekti"
...YEMEK DAVETİNİ RET ETMEK İÇİN: bir daha davet edilmemek için "Haftaya Çarşambamı? O gün hastayım" yoksa " o gün çocuklara bakmam gerek.“
... İŞTEN KAYTARMAK İÇİN: Bir klasik olan "evi su bastı" yerine "büyükannemi doktora götürmem gerek".
...ÖDENMEMİŞ BİR FATURA İÇİN: "ödeme dün yapıldı".
Yalanlar ne zaman başlar?
Yaklaşık her çocuk dört yaşında yalana başlar nedenleride birşey çaldıkları yada izinsiz olarak birşey yedikleri için ceza almaktan korkarlar. Ancak on yaşlarında bir yalanın söyleneceği yada söylenmemesi gerektiğini öğrenirler.
Çocuğuma dürüstlüğü nasıl öğretirim?
İlk önce ebeveynlerin kendileri dürüst olmalı çünkü çoğu zaman kendileri çocuğa yalan söyletirler ; mesela dedesinin ağzının koktuğunu söylememesi gerektiğini tembihlerler ve böylece aslında yalan söylemeye alıştırırlar. Bunun yerine çocuğa bazı şeyleri söylemek yerine kendilerine saklamalarını öğretmeliler.
Yalan söylemek ne zaman uygun olur?
Eğer gerçek yalandan daha büyük bir felaket olur ise. Mesala: Bir erkek eşinden ayrılmak ister ama eşi okulunu bititmek üzeredir. Erkek ayrılmak için eşinin bütün sınavlarını bitirmesini beklerse, yalan söyler ama karşısındaki kişiye aslında yardım etmiş olur.
Yalan söylediğimizi ne zaman itiraf etmeliyiz?
Bir yalanın daha çok yalan doğurduğunu anladığınız zaman. Mesela : Bir işe başvurduğunuzda okumadığınız yada çalışmadığınız bir sektör belirtiniz. Böylece Karne sahtekarlığı yada olmayan referanslar bulmak zorunda kalacaksınız. En iyisi: Baştan doğruyu söylemek ve dürüstlüğünüzün karşınızdaki insanı etkilediğini görmek.
Yalana en çok kimler inanır?
Tuhaf ve enteresan olan ise başkalarına yalan söyleyenler en çok başkalarının yalanlarına inanırlar. Buna karşın eğer kişi kendisi güvenilir ve açık ise yalan söyleyenler karşı bir kalkan oluşturarak yalana kanmaz.